Hala

Ovo je recept za svečanu halu koja se pravi za velike jevrejske praznika i u nju za razliku od običnog prazničnog hljeba idu jaja i suho grožđe.

3,5-4 šolje brašna 
20 g kvasca 
1/4 šolje tople vode 
2/3 šolje mlake vode 
3 kašike šećera 
kašičica soli 
3 jajeta 
3 kašike ulja 
1/4 šolje suhog grožđa 
1 žumance


U veliku činiju stavite tri šolje brašna, so i napravite rupu u sredini. Sipajte kvasac, predhodno razmućen sa toplom vodom, brašnom i šećerom i ostavljen desetak minuta da nadođe. Nakon kvasca dodajte preostali šećer, jaja i mlaku vodu. Umijesite tijesto varjačom ili rukama, dodajte mu ulje, i ukoliko je ljepljivo još brašna. Ostavite jufku da odstoji nekoliko minuta, a potom je izručite na dasku i energično mijesite između pet i deset minuta dok ne postane meka, glatka i elsatična. Tada u jufku umijesite suho grožđe, premažite je uljem i ostavite je da kvasa dva sata. Premijesite tijesto još jednom i ostavite ga da narasta još jedan sat. Jufku podijelite na dva dijela, ispletite pletenicu i ostavite da stoji jedno pola sata. Premaite hljeb žumancetom razmućenim sa dvije kašike vode, pospite je makom i pecite oko 50 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Share :

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *