Roskitas

Za tijesto:

  • 500 g brašna

  • 300 g margarina

  • 3 kašike šećera

  • 1 jaje

  • 1 žumanjak

  • 1/2 šolje mlijeka

  • 3 kesice vanilin šećera

Za fil:

  • 500 g šećera

  • 400 g mljevenih oraha

  • 1/2 šolje vode

  • 1/8 kašičice karanfilića

Od navedenih sastojaka zamijesite srednje mekano tijesto i ostavite ga da odstoji dva sata. Za to vrijeme ušpinujte šećer s pripremljenom količinom vode, malo ga prohladite i u sirup umiješajte mljevene orahe i karanfilić. Od mase s orasima pravite štapiće veličine olovke. Tijesto premijesite i tanko ga razvucite. Isijecite ga na trakice prema veličini štapića od oraha koje ste već pripremili, i svaki štapić uvijte u tijesto, pa rolnicu savijte u oblik prstena ili alke. Složite na podmazan pleh, premažite razmućenim žumanjkom i pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni. Čim roskitas porumene, izvadite ih iz rerne i prekrijte vlažnom krpom.

Share :

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *