Hamantašen

Za tijesto:
1/2 šolje vruće vode
1/2 šolje mlake vode
20 g kvasca
1/2 šolje šećera
1/2 kašičice soli
2 jaja
50 g maslaca
5 šolja brašna
kesica vanilin šećera
1 kašika naribane limunove korice

Za fil:
1 šolja mlijeka
200 g mljevenog maka
1 kašika maslaca
3 kašike suhog grožđa
4 kašike meda

Kvasac se rastvori u vrućoj vodi, a zatim pomiješa s mlijekom, šećerom, soli i polovicom brašna, pa se ostavi desetak minuta da nadođe. Dodaju se preostali sastojci i ostatak brašna, te se energično mijesi desetak minuta. Tijesto se premaže uljem i ostavi da odstoji još 45 minuta na toplom. Nakon toga se premijesi, pa zatim razvalja na otprilike 5 mm debljine. Šoljom se vade krugovi prečnika oko deset centimetara i na svaki se stavi po kašičica fila. Fil se priprema tako da se mak i ostali sastojci potope u vrelo mlijeko, kratko prokuhaju na laganoj vatri dok suvišni sok ne ispari. Gotov fil se ostavi da se potpuno ohladi. Tijesto se preklopi tako da formira trokut, uglovi se pritisnu kako fil ne bi iscurio tokom pečenja, te se složi u pleh. Kada složite sve hamantašen, a na ovaj način ćete dobiti oko 35 komada, premažite ih razmućenim jajetom i pecite 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Share :

Tags :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *