- Početna
- Kulturno naslijeđe
- Kuhinja
Jevrejska kuhinja

jevrejska kuhinja
Općenito
Jevrejska kuhinja, kako sefardska tako i aškenska, zasniva se na starozavjetnim propisima i čitavom nizu veoma strogih, kanonizovanih zabrana. Košer je riječ koja se tradicionalno upotrebljava da opiše sve te zabrane. Mnoga jela u jevrejskoj kuhinji imaju simboličan karakter – upotreba određenih namirnica u određenim prilikama ima ne samo tradicionalno nego i ritualno, religijsko značenje.
Recepti
Recepti iz naše kuhinje

Jevrejska kuhinja
Burikitas
Sastav: 450 gr brašna 300 gr margarina 1 jaje 1 žumance sok od pola limuna kašičica
January 6, 2019
No Comments

Jevrejska kuhinja
Mina di kezu – Kezadika
Sastav:6-7 kora macesa1kg mladog sira1 pavlaka10 jaja1 kašika soli1 šolica ulja3
December 21, 2018
No Comments